At løfte i flok

Forfatter: Line Bilberg

Miljømæssig bæredygtighed passer perfekt ind i boligsocialt arbejde, hvis man spørger boligsocial medarbejder, Bettina Bach, fra Bo Trivsel i Horsens. Det gør det, fordi den almene boligtanke bygger på fællesskabet og lysten til at løfte i flok. Det samme gør den miljømæssige bæredygtighedstanke.

 

 

Mad til 100 familier

I 2015 startede Overskudscaféen i Horsens som et pilotprojekt. Bo Trivsel blev kontaktet af en gruppe unge studerende fra VIA University College, som gerne ville samarbejde om en café med overskudsmad.

 

Idéen faldt i god jord hos Bo Trivsel. Her var man nemlig blevet opmærksom på, at indføringen af kontanthjælpsloftet i 2016 ville betyde, at nogle af beboerne ville få sværere ved at klare dagligdagen rent økonomisk. Her kunne en overskudscafé tilbyde billige, sunde fødevarer til beboerne. Bo Trivsel gik derfor ind i projektet.

 

Overskudscaféen blev en succes og udviklede sig til sin egen forening. Foreningen blev støttet boligsocialt med hjælp til at opbevare maden og rekruttering af frivillige. Fra 2016 til sommeren 2019 var Overskudscaféen et lokalt samlingssted og leverandør af fødevarer til 100 familier om måneden.

 

 

Beboernes ønske om bæredygtighed

Overskudscaféen startede som et middel til at løfte beboere, der var blevet ramt af kontanthjælpsloftet, og ikke ud fra en mission om bæredygtighed. Men bæredygtighedselementet kom hurtigt til som en sideeffekt, da områdets beboere tog det med ind i projektet og begyndte at skabe bæredygtige vaner.

 

Når beboerne kom og handlede i caféen, fortalte de, at de havde ændret deres forbrug og handlemønstre. De lavede nye retter. De spiste grøntsager, de ikke tidligere havde spist. De spiste ældre grøntsager i stedet for at smide dem ud. Og de begyndte at fryse overskydende mad ned. Beboerne udviklede altså selv strategier til, hvordan de kunne være bæredygtige på andre områder.

 

Denne udvikling støttede Overskudscaféen. Da man eksempelvis oplevede, at en række grøntsager såsom kål og porrer sjældent blev udsolgt i caféen, tog man initiativ til at forfatte en kogebog for at ”gøre upopulære grøntsager populære igen”. Det havde en stor effekt, og kun rosenkål blev aldrig populært blandt beboerne.

 

 

 

Et madfællesskab

Beboernes opmærksomhed på madspild blev bakket op af Overskudscaféen. De arbejdede derfor med en miljømæssig bæredygtighedsdagsorden med et konkret budskab om at spise gode fødevarer, der af en eller anden årsag var blevet smidt ud. Den konkrete tilgang til bæredygtighed var central for projektet, da den ifølge Bettina Bach betyder, at alle kunne være med.

 

Adgangen til billige, sunde fødevarer var målet i Overskudscaféen. Dog viste der sig en række positive sideeffekter:

  • Engagement for lokalområdet
  • Aktivitet for miljømæssig bæredygtighed gennem mindre madspild
  • Kompetenceudvikling og sunde, bæredygtige vaner blandt beboerne
  • Netværk og fællesskab

 

Maden viste sig at være et rigtig godt element at samles om. I Overskudscaféen begyndte man at have fællesspisninger med de købte fødevarer to gange om måneden. Ideen var, at beboerne hentede grøntsager og frugt i Overskudscaféen og lavede mad til et sammenskudsgilde, hvor alle retterne blev spist i fællesskab i Overskudscaféen. Andre gange deltog frivillige kokke fra restauranter i byen for at hjælpe til med madlavningen.

 

 

Lukket på grund af succes

Overskudscaféen lukkede i forsommeren 2019, da samarbejdsbutikkerne leverede mindre og dårligere mad som en konsekvens af, at de selv havde forbedret sig på området. Butikkerne var begyndt at sælge fødevarerne til en billigere pris i butikkerne, når de nærmede sig sidste salgsdato.

 

Overskudscaféen har gjort en lokal forskel ved at sætte fokus på området og inspirere butikkerne til at bekæmpe madspild, mener Bettina Bach. Selvom det er trist at lukke et godt projekt, så er projektet afsluttet som en succes. Dog er Bo Trivsel ikke afvisende for, at lignende tiltag kunne ske igen. Det handler om at gribe de muligheder, der kommer. Det var også sådan Overskudscaféen startede.